måndag 28 februari 2011

Mera mat!

Matkassen har kommit...

Jag tycker verkligen det är trist att läsa om vad andra storhandlar, deras veckomatsedlar fyllda med de mest avancerade maträtter lagade från grunden. Jag är nästan bergsäker på att alla dessa skrytmånsar sitter hemma med nerdragna persienner och äter ravioli till middag. Direkt ur konservburken! Så är det!

Vi har ju haft lite svårt med inspiration när det gäller middagsmaten. Det beror väl på trötthet, tidsbrist och alla de där fantastiska matställena som omger oss. God och fräsch mat att köpa hem direkt! Vi har det bra här på Söder!

Men nu ska vi börja samla lite vuxenpoäng! Det är visst något man ska göra när man är vuxen. Fast jag har inte varit så mycket för det där poängsamlandet... Men nu har vi börjat prenumerera på en sådan där matkasse. Ni vet, maten levereras till dörren tillsammans med matsedel och recept. Sedan är det bara att hacka, skala, skiva, steka och koka middagar en vecka. Perfekt!

Så här kommer vi äta den här veckan;
  • Tisd: Foliebakad torsk med olivtapenad och citron samt palsternackssås och matvete
  • Onsd: Grönsakspytt med kidneybönor och olivmarinerad feta- och kronärtskockssallad
  • Torsdag: Stekt kotlett med ungsrostad potatis och dragonsås
  • Fredag: Drumsticks BBQ-style med salsasås, råstekt potatis och majskolv
  • Lördag: ? (Melodifestivalmiddag med bästa grannarna!)
  • Söndag: Enkel sjömansgryta mer rotsaker och färsk timjan

Ha där fick ni hela matsedeln! Rätt åt er! Dessutom kommer vi få en massa matlådor att ta med till våra arbetsplatser. Då sparar vi en massa pengar och rikskuponger som vi kan använda när vi åker skidor i Vemdalen. Det är fiffigt!

Det finns en annan sak som är värre att läsa än veckomatsedlar. Det är folk som tar bilder av sina måltider och lägger ut på nätet. Det ska jag göra i veckan! Jodå, hämnden är ljuv...


 

Matkassen kommer härifrån!

25 år



Minnet lever...

Alla minns vi exakt vad vi gjorde när vi fick den fruktansvära nyheten om Olof Palmes död! Helt plötsligt var inte Sverige det där trygga landet som det alltid hade varit... Helt plötsligt blev det kallt och farligt. Vi blev rädda och vilsna. Usch, det var ingen rolig dag alls! Jag minns allt mycket tydligt...

söndag 27 februari 2011

Bäst!


Bäst!

Sonens coola fritidsledare är slagverkare i ett ballt reggaeband! Här är en cool låt med ett bra budskap. Jag och sonen nynnar refrängen hemma. Frun, som har en diametralt annan politisk åsikt, nynnande också med i låten...

Fattar hon någonting!? Men det är bra om hon är med på noterna...

Kolla mer här; http://www.slagfranhjartat.se/

Normal!?

Normalstorlek?

Min fru läser inte bloggen! Hon tycker jag är en idiot som sitter vid datorn och skriver då och då. Hon säger; "Skaffa ett liv!". Jag vet inte vad det betyder! För henne verkar ett liv bestå av att titta på konstiga grodor eller gummibjörnar på sin iPhone. Kul liv, inte sant!?

Men då kan ju jag passa på att skriva en massa skit om frun!? Yes! Kul som sjutton! Hon är nämligen väldigt underhållande, min fru! Så är det! Och jag älskar henne! Så är det också! Fast hon tror inte alltid på det... Trist!

Min fru har ingen som helst känsla för "tajming"! Hon fattar inte att det går 60 sekunder på en minut, 60 minuter på en timme, 12 timmar på en dag, 24 timmar på ett dygn. Hon kan inte disponera tid! Det är helt omöjligt för henne!?

Jag har ett exempel; Om potatisen tar 20 minuter att koka och köttet tar 10 minuter att steka. Hur gör man då!? Jag kokar potatisen och efter 10 minuter börjar jag steka köttet. Så gör inte frun... Hon steker köttet i 10 minuter och sedan kokar hon potatisen i 20 minuter... Disaster vid matbordet! Ett bevis på noll "tajming"! Och det fortsätter i allt!

Min fru har ingen som helst aning om hur mestruationscykeln fungerar. Hon blir lika överraskad varenda månad!? Då panikköper hon olika menstruationsskydd. Vi har drivor med olika bindor och tamponger i vårt hem. Fast jag brukar kasta en del med olika tidsintervaller... Alltså, hur mycket mensskydd behöver man!? Det räcker ju ändå till klimakteriet!

När vi skulle göra barn så var det jag som förklarade för frun vilken dag hon hade ägglossning. Hon hade ingen aning... No "tajming"! Så den dagen det var ägglossning gick vi på en grekisk konsert på Södra teatern. Stämingen gjorde väl att vi gjorde "det" väldigt intensivt och mycket snart därefter visade graviditetstestet på "positivt". Det gäller att ha "tajming"! Så är det!

Här om veckan ringde frun i panik! Hon hade fått mens! (Vilket händer jämnt...) Och inget skydd fanns i närheten. Jag erbjöd mig självklart att hjälpa till. Jag fick då direktivet att "gå till Konsum och köp bindor i normalstorlek, ta något billigt märke, typ "Coop x-tra". Så jag gjorde som hon sade! Man vågar inte irritera en mestruerande kvinna!

Jag köpte då "Coop x-tra" bindor som det stod "normal" på. Uppenbarligen skulle jag veta att fruns "normalstorlek" var "ultra"!? Hur kunde jag veta det!? Det spelar ingen roll! Min menstruerande fru tyckte jag var en idiot ändå! Fy f-n för hormonella kvinnor! Hon kan springa efter sitt mensskydd själv nästa gång! Lycka till!

"Tajming" är allt älskling! Ha koll på klockan och på den "cykeln" så fixar du det själv. Fast det klarar du aldrig...

PUSS!

lördag 26 februari 2011

Efteranalys



En vinnare?

Stressade hem från "bubbeltillställningen" i Sjöstan. Dessvärre missade båten med två minuter och fick stå och vänta i en liten evighet... Jag tänkte "Detta är faktiskt beviset på att Hammarby Sjöstad inte är en del av Södermalm!" Och så är det! De befinner sig utanför ön! Det är en kanal mellan ön Södermalm och fastlandet Hammarby Sjöstad! Varför ska vi straffas för att de inte byggt förskolor och skolor!? Nej, de hör inte till Södermalm! Så är det! Fast det är ju en ball stadsdel...

Jag hann hem och slänga av mig kläderna, kissa lite och sedan upp till bästa grannarna. Det är ju melodifestivalkväll! Sista delfinalen i Malmö! Nu har vi hört alla de 32 bidragen och vet vilka som går till finalen och till "andra chansen".

Nej, allt gick väl inte som jag ville! Det brukar ju inte göra det! Men kanske ändå att Danny kan funka ute i Europa? Speciellt i östeuropa och på Balkan, Man måste funka där om man ska vinna! Så är det! Östeuropa rules! Och det kan de väl få göra!? De har ju haft det så jobbigt genom tiderna... Det är deras tur att regera i Europa! Så det så!

Jag ser fram emot "Andra chansen"! Må bästa låt vinna!

Bubbel

Bubbel - ett trevligt sätt att umgås...

Goda vännen och före detta kollegan har fått ett nytt jobb! Ett toppenjobb! Det måste firas! Vi drack en massa bubbel och åt snacks och röror! Grekiska röror! Det är gott!

Vad skönt att få en egen luncheftermiddag med vuxna, intressanta och kreativa samtal! Mer sånt i mitt liv, tack!

Ευχαριστώ!

Facit

Melodikryss nr 8, 2011-02-26

fredag 25 februari 2011

Mage

Snorig!?

Kontorskollegan har varit hemma då hon varit lite "snorig i magen". Hur funkar det? Snyter man sig i rumpan!?

torsdag 24 februari 2011

Hjälte


Hjälte...

Min trevliga kollega har en jättetrevlig hund! Jag har visserligen inte träffat hunden "på riktigt" eller "IRL - in real life", som det heter nuförtiden. Men har man en sådan trevlig matte måste man ju bara vara en trevlig hund! Eller hur!? Jag fick precis reda på att hunden ska gå och bli blodgivare! Det är stort!

Jag har själv alltid varit både blod- och plasmagivare. Ett tag donerade jag även trombocyter. Jag är även med i "Tobiasregistret" för benmärgsdonation och om det skulle gå riktigt illa för mig så är jag förstås organdonator. Och sedan är jag ju med i projektet SMS livräddare, vilket jag berättat om tidigare. Allt det här gör jag inte för att vara någon hjälte eller jobba lite på mitt karma. Det här gör jag för att jag själv skulle vilja att någon donerade blod till mig om det behövdes eller benmärg om jag skulle få leukemi. Och skulle jag behöva en ny njure eller hjärta vore det fint om det fanns en donator där ute någonstans. Och skulle jag falla ihop och få hjärtstillestånd så skulle jag verkligen uppskatta om en livräddare kom springande och räddade mig! Skulle inte du vilja ovanstående!? Se nu till att börja anmäla dig och registrera dig!

Kollegan, vars hund ska bli blodgivare, tänker nog så att om hennes hund någongång skulle behöva lite blod så vore det fint om en annan hund hade donerat ett par deciliter. Ett ormbett på en hund kan kräva flera blodtransfusioner för att rädda liv! Det verkar vara lite olika runt i landet med hur man belönar blodgivande hundar. Men en godispåse brukar vara standardbelöningen. Sedan får man en gratis hälsoundersökning. På vissa ställen får men gratis vaccination. Kolla mer här!

Man har visst börjat med blodgivande katter? Kan man krama några droppar ur den här skinntorra lilla katten!? Hmm, måste kollas upp!


Bilvande hjälte!?

Torsdag

Torsdagsmat...

Torsdag igen!? Var tar veckorna vägen? Som vanligt känner jag mig seg och trött ikväll. Snart, snart är det helg! Bara en dag kvar! Håll ut!

På eftermiddagen fastnade jag lite för länge på kontoret, varför bilresan hem fick gå lite snabbare än vanligt. Jag lyckades kryssa mig förbi de värsta trafikpropparna lätt och smidigt. Rusningstrafiken är fortfarande rörig efter allt vinterkaos. Men jag undviker Essingeleden ett tag till och kör på mina bakgator på Kungsholmen och Södermalm. På vägen hel inhandlades det även lite livsmedel till middagsmaten.

Naturligtvis blev det ärtsoppa och pannkakor till torsdagsmiddag. Sonen och frun kom hem från sonens fotbollsträning. På torsdagar är det soppa till lunch på skolan vilket gör att sonen är lite hungrigare än vanligt, dessutom behöver man fylla på med en massa kolhydrater. Så jag ställde mig vid spisen och brassa käk. Det är tredje kvällen jag lagar mat hemma. Den nya livsstilen kanske kommer att fungera!? Det blev en god middag, om jag får säja det själv! Ja, nu är det ju inte så jättesvårt att laga pannkakor, men lite finess krävs. Hemligheten med en god pannkakssmet är lite smält smör och lite kanel...

Natti, natti!

onsdag 23 februari 2011

Jaha!?

Jag fattar...

Jag misstänkte att det var något lurt hela tiden! Tack, Expressen för att ni upplyste mig! Nu vet jag!

tisdag 22 februari 2011

Mat!

Vi testar! Så får det bli...

Vi fixar inte riktigt det här med mat! Det beror väl till viss del på våra oregelbundna arbetstider, framförallt fruns skiftjobb. Men också det att vi inte har någon som helst framförhållning. Vi blir liksom hungriga och vill ha mat på en gång! Då är det ju klart att man köper med sig en massa "take away-mat" hem.

Vi har även haft perioder då vi försökt veckohandla och göra en matsedel. Men det funkar aldrig. Dels för att frun alltid impulshandlar en massa skit! Om vi behöver en speciell vara och en finns på extraerbjudande som "ta tre, betala för två", så gör frun det. Resultatet blir bara att vi har tre varor istället för en. De två som blir över slänger vi senare då de passerat "bäst före-datum". Vilket innebär att vi betalade dubbelt så mycket för den vara vi faktiskt förbrukade! Hänger ni med!? Det gör inte frun! Hon tror att folk kastar pengarna efter henne varje gång hon shoppar på rea. Det funkar inte riktigt så, älskling...

Dessutom har jag märkt att vi kastar en massa mat i onödan. Jag tror banne mig att vi kastar 60% av all den mat vi köper hem! Det är inte OK! Det är rent av oetiskt!

Så nu ska vi försöka strukturera och organisera! Därför ska vi testa att abonnera på en sådan där matkasse. Mat levereras hem till dörren tillsammans med en veckomatsedel. Sedan är det bara att laga mat. Det som blir över får bli matlåda eller frysas in! Kommer vi klara det!?

Sonen är en stor "matskeptiker" och vill inte äta något annat än korv eller köttbullar. Fast i skolan äter han mat från hela världen. Nu får han äta det som serveras! Basta! Passar inte det får han väl ta en smörgås. Han äter ju i skolan och tar sina vitamintabletter. Han kommer att överleva!

På måndag kommer vår första matleverans! Spännande! Hoppas det är en god matsedel! Bara det inte är leverbiff eller pölsa på menun...

Mat

Mat! Pannbiff med lök. Gott!

Jodå! Jag lagar mat! Igår käkade jag och sonen marinerade kycklingfileér med potatis och tsatziki. Enkelt och gott! I kväll käkade hela familjen pannbiff med lök. Gott det med!

Vill bara tala om att jag kan om jag vill! Så det så! Men jag tycker verkligen det är trist att laga mat! Jag har inte den där skapande känslan. Jag lagar mat precis som om jag blandar ett dropp. Strikt enligt receptet/ordinationen. Allt blandas i rätt ordning och med rätt proportioner. Och oftast blir det gott!

måndag 21 februari 2011

Mat

Mat - kul att äta, trist att laga...

Det var lite körigt i helgen. Sonen var på tennisträning, timmen blev lite sen och han behövde lunch snabbt. Och det behövde jag också. Sonen ville ha en "Funbox" från Sibylla Grillringen, vilket han fick. Det är faktiskt världens bästa korvkiosk! Jo, det är sant! Jag köper aldrig korv eller hamburgare någonannanstans numera. Jag blir bara sur när de andra klåparna till korvgubbar inte kan få det lika gott som Grillringen. Själv ville jag ha lite gott thaikäk. Så på vägen hem gick vi förbi thaikiosken och köpte en "Gaeng Massaman", en god och stark gryta med ris till.

Ja, så fick vi våra goda luncher och gick hem och åt. Det bästa av allt var att det var helt gratis! Jovisst! det visade sig att jag hade fyllt ett helt klippkort på Sibyllagrillen. Och samma sak hos thaikiosken! Vilken bonus!? Gratis lunch! Helt perfekt!

Eller så kan man se det på ett annat sätt. Det har varit ganska mycket "take away-käk" den här månaden. Det har till viss del berott på tidsbrist, men även på det faktum att vi har haft ett överskott på rikskuponger den här månaden. Hmmm, det kanske vore på sin plats med lite mer hemlagad mat!?

Jag kan laga mat! Bara jag har ett recept att följa. Men jag tycker det är så himla tråkigt att hitta på mat, handla mat och laga mat. Allt efter en lång och stressig arbetsdag. Då är det lätt att ta och köpa hem lite god mat från något av alla de ställen som finns i kvarteret. Alltså, jag är ganska kräsen. Jag köper inte hem skitmat som pizza eller tunnbrödrulle, utan god och nyttig mat!

Nu ska jag börja bli bättre på planering och hemlagat! Så får det bli!


Bästa thaikiosken! Ma-Yom, hörnet Ringvägen/Södermannagatan.


Bästa korvkiosken i världen finns på Ringvägen, alldeles vid Bjurholmsgatan.

söndag 20 februari 2011

Cool!




Cool som sjutton!

Jag satt med sonen och kollade runt lite på YouTube. Då berättade sonen om ett klipp som han hade sett i skolan. Vi sökte och vi fann!

Sonen går ju på världens bästa skola. Med världens bästa lärarteam. Det är den erfarna förskolläraren, den nyutexaminerade läraren och den coola fritidsledaren. Ett perfekt team som kompletterar varandra mycket bra! Barnen älskar dem alla för alla deras olika egenskaper. Efter allt dagishelvete med "förskolan från helvetet" så är vi så glada för att sonen har det så bra!

Den coola fritidsledaren spelar i ett band som heter "Slag från hjärtat". De har en skön hemsida som du hittar här. De har en bra låt som heter "Ge och få". Hela middagen talade jag och sonen om skillnaden på att "få" och "ta". Ett nyttigt och berikande samtal!

Det handlar inte om att "ge och ta", det handlar om att "ge och få"...

Det är visst viktigt med säkerhet...

Annat var det förr! Hur överlevde vi!?

Idag var det en strålande dag! Snön knastrade under fötterna och solen sken från en klarblå himmel. Nu måste vi bara ut! Vi har varit riktiga "soffpotatisar" de senaste dagarna, detta då sonen varit förkyld...

På med termobyxor, mössa (eh, inte jag...) och vantar. Packa lite dricka, ta ut snowracern ur förrådet och bege oss till Stora Blecktornsparken. På vägen till parken gick vi ner till Hammarbyslussen och matade alla de frusna fåglarna. Jodå de var lite frusna, men väldigt feta! Troligen går varenda barnfamilj på Söder hit för att mata fåglarna med sina gamla brödkanter. Nåväl, vi gjorde de övergödda, feta rackarna lite med övergödda och feta. Och de verkade gilla det hela! Det kommer bli en chock för dem när våren och sommaren kommer och de måste fixa sin mat själva. Undrar om det kommer att komma ihåg hur man gör!? Annars får de väl sticka till Skansen! Där finns det feta fåglar! Jösses...

Så kom vi till parken. Vår favoritpark. Fullt med barn i pulkabackarna och på iskanorna. Korvgrillningen pågick för fullt. Här kostar det 10:- för en korv med bröd. Till det finns det ketchup, senap (både "vanlig" och "stark"), bostongurka och rostad lök. Som hittat! Men vi väntade lite med att grilla. För här ska det åkas utför backen!

Men när vi släpat oss och snowracern upp för hela backen upptäckte sonen att vi glömt hans hjälm hemma. Då ville han inte åka alls. "Nämen, kom igen då! Det är inte så farligt...", sade jag. "Du som är så duktig i backen. Åk bara!", sade frun. Men sonen vägrade. "Det är farligt utan hjälm! Någon kan ju krocka med mig!", sade sonen. Puh! Dessa rädda stackare till barn. Tänker det inte på något annat än säkerhet? Hur ska de kunna klättra i träd till sommaren? Med skyddsnät under!?

Det var bara att gå hem och hämta den förbaskade hjälmen igen! När jag kom tillbaka satt sonen fortfarande högst upp i backen, på sin snowracer, och väntade på att kunna starta...

Vi är dåliga föräldrar!

lördag 19 februari 2011

Glöm inte...


Nybäddad säng...

...att komma ihåg att små katter kan finnas överallt! Jag glömde det i morgonens stress. Jag skulle bara snabbt bädda sängen. Jag rufsade till kuddarna, slätade till underlakanet och skulle bara skaka till och lägga ut täcket, sedan skulle allt vara klart.

Men hur skulle jag veta att lilla Morris hade krupit in i påslakanet!? Som han flög! Och som det lät!? Nu ska jag gå ut och köpa extra god gourmékattmat för att döva mitt dåliga samvete... Tusse liten!


Förberedande analys

Ikväll smäller det i Linköping...

Nu kan man tjuvlyssna på bidragen på SVTplay. Visserligen bara en minut per låt, men man kan ju få sig en aning om låtarnas karaktär och kvaliteten på artisternas framträdanden. Kvällens trender är mössa på, och "Carolafläkt", ni vet den där som får tjejernas hår att flyga i motvind. Sätter man på den riktigt hårt får de även en ansiktslyftning direkt framför kameran. Fiffigt, inte sant!?

Jag tror det går såhär;
Eric Saade och Sebastian till final. De här är pojkarna som inte är uppfostrade med att ta av sig sin mössor inomhus. Fast de kanske sparar in en förmögenhet på hårgelé nu!? Shirley's Angels och Sara Lumbholt går nog till andra chansen. Shirley's Angels har "carolafläkten" och försöker dansa snyggt. Låten är ganska trist fast de vinner nog på Shirley Clamps popularitet. Om Sara inte sjunger så himla falskt kan det gå vägen...

Linda Sundblad är dock en mycket bra "bubblare". Jag hoppas att hon tar platsen till andra chansen från Shirley's Angels!

Det är allvar det här! Så det så!

Facit

Facit, Melodikrysset nr 7, 2011-02-19

torsdag 17 februari 2011

Larm


Jag fick ett larm...

Jag tänkte bara att det skulle gå snabbt! Det var därför jag tog på mig sommarskorna och bara sprang iväg. Jag hade inte tänkt på att alla trottoarer är täckta av is. Det var inte lätt att rusa fram på hal blankis! Men jag hade inget val. Nu var det bråttom!

För en stund sedan fick jag ett SMS. Det visade sig att en person drabbats av ett misstänkt hjärtstopp här i kvarteret. Bara runt hörnet, utanför den indiska restaurangen hade det skett. Så där kom jag "älgande" som en Bambi på hal is. Hela tiden hoppades jag att ambulansen skulle hinna före mig. Det har den alltid gjort tidigare. Men när jag rundade hörnet insåg jag att jag skulle vara framme innan ambulansen... Skit!

Nu ska jag inte berätta för mycket här! Jag vet ju inte ens om personen klarade sig. Och alla har ju rätt till ett privatliv. Men när jag kom fram höll man på med hjärtlungräddning. Det verkade som om några i sällskapet var sjuksköterskor. Det kom även några andra livräddare springande från lite varstans. Vi bytte av de som höll på att rädda personen med hjärtstillestånd. Jag fick göra hjärtmassage och en annan kille blåste in luft. Efter många långa minuter kom en polisbil. De hade med sig en "hjärtstartare", en defibrillator, som kopplades på. Några i sällskapet togs om hand av poliskollegan då stämningen började bli lite skärrad. Efter ytterligare en stund kom det en brandbil!? Jag vet inte hur de tänker på SOS Alarm, men förmodligen skickar de alla som har en "hjärtstartare" till platsen fortast möjligt. Brandbilen hade lite mer avancerad utrustning än vad polisen hade. De hade en "Rubens blåsa" vilket underlättade det hela.

Sedan kom äntligen ambulansen! Men vad lång tid det tog! Eller kanske bara kändes det som lång tid!? De tog över det hela och jag backade undan och gick hem. Nu är jag helt "spattig" av allt adrenalin som pumpar runt i kroppen...

SMS Livräddare är ett projekt som finns i Stockholms innerstad. Händer det ett hjärtstopp någonstans larmas alla livräddare inom en kilometers radie. Det är ett försöktprojekt som leds från Södersjukhuset. Nu utökas projektet till hela Stockholms län! Om du finns i Stockholms län så vill jag att du registrerar dig som livräddare! Det gör du här. Om inte du kommer springande om jag tuppar av, varför ska jag springa till dig om du tuppar av!?

Och ta kängorna nästa gång! Jag höll på att bryta lårbenshalsen...

Present

Kul!

Det gick bra idag! Riktigt bra, faktiskt! Om man får skryta, alltså? Och det får jag! Det är ju min blogg!

Jag fick en present! Jag fick en vetekudde! En sådan där som man värmer i mikrovågsugnen och lägger på ömmande axlar och rygg. Perfekt! Det var längesedan jag hade en sådan. Ikväll ska jag ta ett bad, värma kudden och slappna av i mina ömmande, upphissade axlar! Puh!

Torsdagen är nog den jobbigaste dagen. Man är lite utarbetad men än inte riktigt framme vid helgen. Ett dygn till... Stå ut! Vad bra med ett lite "vetekuddspa"!?

onsdag 16 februari 2011

Försöker

Det går sådär...


Jag ska stå och föreläsa imorgon. I tre timmar ska jag tala om det jag kan och visa det bästa av det bästa som finns på marknaden.

Jag försöker strukturera, disponera och kontrollera det som ska sägas. Jag vill vara förberedd och visa vad jag kan. Jag vill ha kluriga frågor, bra samtal och bra möten med människor. Jag vill väcka nyfikenhet och intresse!

Men det går sådär... Jag "Facebookar" och bloggar istället. Jag ser på TV och plockar saker istället. Jag gör allt jag kan för att undvika göra det där som verkligen borde göras...

Äh, skit i det! Det löser sig!

Kali nichta, folks!

tisdag 15 februari 2011

En viktig dag


En gång i tiden var detta byråkratins högborg...

Den 15 februari var förr en jätteviktig dag. Det var då man skulle lämna in sin deklaration. Dagarna innan föregicks av skrik och tandagnisslan i huset då salig fars deklaration skulle knåpas ihop. Den var komplicerad och krånglig och resulterade alltid i en massa minustecken då han aldrig betalade in tillräckligt med skatt. Han var bra, men saknade allt ekonomiskt tänkande. Debet och kredit gick aldrig ihop!

Så blev jag vuxen och fick lära mig att deklarera själv. Det har oftast gått bra! Fast jag förstår nästan ingenting... Jag brukar lägga till ett brev där jag skriver; "Kära Skattemyndigheten! Jag fattar ingenting! Men så här tänkte jag..." Och de flesta avdragen har faktiskt gått igenom!

En av årets höjdpunkter var att lämna in sin deklaration. Jag har ju, nästan alltid, bott på Söder. Så vi promenerade med våra deklarationshandlingar till Skatteskrapan på Götgatan. Här var det folkfest! Blåsorkester och gatuartister blandades med korvgubbar, glada poliser och trafikstockning. Finns det någon annanstans än i Sverige där man gjorde deklarationen till en folkfest? Nu finns inte skatteskrapan kvar. Folk deklarerar via internet eller sms. Och man gör det vid lite olika tidpunkter. Jag saknar den viktiga dagen 15 februari!

Fast dagen är lite viktig i alla fall! Jag har ett töntigt släktnamn! Jo, så ere´! Jag har namnsdag idag! Och det har varje förstfödd i min familj sedan urminnes tider. Salig far, farfar, farfarsfar och så vidare sedan många hundra år. Det vet vi eftersom faster har släktforskat! Så därför har jag, sonen och gamla katten namnsdag idag! Och det har även sonens kusin! Vi firade med lite tacomys framför TVn. Mitt i veckan!? Tokigt men trevligt!

Kali nichta!


Sankt Sigfrid döpte faktiskt Olof Skötkonung! Visste ni det!? Nu vet ni!

måndag 14 februari 2011

Trassel

Nya filmen från Disney...

Vi såg filen alla talar om! I alla fall alla på sonens skola... Och vi såg den i 3D!

Filmen "Trassel" är Disneys nya succéfilm som baserar sig på en Grimmsaga om Rapunzel. Filmen är dataanimerad och riktigt bra gjord. Härliga karaktärer och lämpar sig lika mycket för vuxna som för barn. Vi skrattade rejält och frun grät på vissa ställen. Slutet var lyckligt och det gillar jag!

Vi såg filmen på Filmstaden Sickla. Där har man jättesköna biofåtöljer där ryggstödet sänker sig och man liksom tvingas att luta sig tillbaka. Visst, det är både skönt och bekvämt, men det funkar inte om man har sina progressiva glasögon på sig... Bra att veta!


Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag eller Valentindagen...

Jag gillar egentligen inte det där kommersiella "allahjärtansdravlet"! Jag tycker man ska älska alla jämt! Det är bättre att få rosor en vanlig tisdag än en dag som denna. Tycker jag i alla fall... Men vi hade en fin Valentindag hela familjen tillsammans! Det var riktigt mysigt!

Dagen började tidigt för frun. I ottan smög hon iväg till sitt jobb. Jag och sonen kunde sova till en lite mer normal "vaknatid". Vi vaknade, morgontoalettade och frukosterade. Sedan hissen ner i garaget till bilen. Köra till skolan, vilket är i kvarteret bredvid oss. Jag tjuvparkerade på rektorns plats, hon hatar det, och lämnade sonen i skolan. Sedan till kontoret. Det var trafikkaos idag. Efter snökaoset i fredags hade mer människor än vanligt tagit bilen till jobbet. Essingeleden gick trögt, max 10 km/tim, när det gick undan. Det är bara att andas lugnt! Jag kom i alla fall fram. I fredags hade kollegan en resa på fyra timmar från arbetet till bostaden i kranskommunen... Det gick fint för mig!

Jobbade på på kontoret. Efter dagens slut tog jag hissen ner i garaget och till bilen igen. Alltså, jag måste bara fråga, är det verkligen kallt ute? Hittills har jag inte ens haft ytterkläderna på mig!? Alla bara klagar och gnäller på kylan!? Åh, de överdriver! Tog bilen till Medborgarplatsen och mötte upp frun och sonen på en fantastisk restaurang! Sonen hade faktiskt fått välja var vi skulle ha vår "alla hjärtans dag-middag". Och han valde ett högklassigt ställe! "Jerusalem kebab" på Götgatan! Gott som sjutton. Kebabhaket som bara är ett hål i väggen... Jag tog en "specialtallrik" beståenda av kebabkött, kyckling, falafel, friterad blomkål och aubergin, ris, pommes frites, fräscha grönsaker och en massa goda såser och röror. Testa själva får ni se! Och hela världen möts vid de fåtal borden. Världens bästa kebabställe! Så är det!

Sedan tog vi bilen ut till Filmstaden Sickla och kollade filmen "Trassel". En bra film för både barn och vuxna. Ett extra plus för att de hade 3D-glasögon i barnstorlek!

En bra alla hjärtans dag!

söndag 13 februari 2011

Sköna söndag

Jättebra! Är det fel på mig som tycker det!?

Idag sov vi ganska länge! Alltså, det gör vi närhelst vi får chansen... Ibland känns lördagsmornarna lite pressade eftersom frukosten måste vara klar redan klockan 10 då Melodikrysset börjar. Men det är så vi är! Vi gillar att sova! Efter alla år som nattarbetande vill jag gärna vakna efter lunchtid. Då mår jag som bäst!

Nåväl, vi gick upp ganska så sent och brassade en jättefrukost och satte oss framför TVn och såg gårdagens delfinal i Melodifestivalen. Vi spelade ju boule hela kvällen igår. Det kan ju vara fel på mig, men jag tyckte det var riktigt bra!? Varför slaktas hela evenemanget i pressen!? Trots det har programmet över tre miljoner tittare... Jag kan ju ha fel!?

Bra delfinal! Så är det! Kul inledning med djärv humor! Bra låtar genom nästan hela fältet! Christer Sjögren är pinsam och borde skjutas! (Alltså inte skjuta ihjäl honom! Jag är ju gammal vapenvägrare... Men man borde skjuta honom av scenen!) Brolle och Sanna till final var väl ganska givet. Men Brolles låt var ganska slätstruken. Jag gillade hon med garnnystanet på sig, hette hon Loreen?. Sedan gillade jag både "The Moniker" och Christian Waltz. Christian borde verkligen gått vidare. Lite som Dilba förra veckan. Hon åkte ur direkt och fick en juimboplats. Trots det klättrar hennes låt upp på topplistorna och är en av de hetaste melodifestivalsbidragen hittills. Kolla själv!

Det är kalashelg idag med! Klasspolaren fyller år och har bjudit in alla klassens killar på bowlingkalas. Wow! Vilken grej!? Så vi lämnade av sonen på kalaset, som hölls i bowlinghallen på Hornsgatan. Bowling, pizza och godis! Kan det bli bättre!

Jag och frun passade på att utforska kvarteren i Maria. Det är ju inte så ofta vi Katarinabor är här. Vi gillar ju vårt Sofo. Vi hittade en jätteläcker restaurang där vi käkade lunch. Det var en vegetarisk restaurang med fantastisk mat. Lokalen var kanske lite spartansk, men väldigt trång. Vi var glada att vi fick bord! Det bjöds på en buffé. Fast man fick inte plocka själv. Man pekade genom rutan och maten lades upp på tallriken. Och man fick gärna gå tillbaka för påfyllning. En massa goda rätter och röror. Jag tog en massa och fyllde på tallriken en gång till. Jag gillade spenatlasagnen! "Söders bästa", sade ägaren, och det var det! Gå dit! Vi var mätta hela kvällen! Jag och frun behövde bara ta lite te och mackor till middag.

Fast man fiser rejält av alla kikärtor!

lördag 12 februari 2011

Valentine Boule Cup

Boule...

Dagen började som sig bör. Frukost och melodikryss. Man får inte ändra några rutiner alls om man är en tvångsneurotiker, utan någon som helst sjukdomsinsikt! Sedan skulle sonen på tennisskola, så frun tog honom dit, medan jag hann ut en sväng på stan för att köpa en födelsedagspresent till sonens bästa kompis som ska ha kalas idag. Kompisen gillar lego och är galen i bilar. Så jag hittade en legosats där man skulle bygga en husbil. Det kan väl fungera!?

Efter tennisskola och lunch tvättades och kammades sonen. Kalasfint klädd gick han till bästa kompisens kalas. Det fina i kråksången är att bästa kompisen är grannen i våningen ovanpå. Kalaset var toppen! Frun hann fika med väninnan och jag hann läsa lite och vila lite. Lite som "håltimme" faktiskt!? Skönt! När jag kom och skulle hämta honom så bjöds föräldrarna på vin och ost! Det är ett högklassigt kalas! Barnen sprang runt och hade hur kul som helst. Sedan var det fiskdamm, godispåsar och ett snabbt "hej då"!

Snabbt ner till oss och "piffa" lite innan det var dags att leverera sonen till bästa grannarna igen. Vi har en kväll med barnvakt! Och så iväg till Boulehallen som ligger på Södermalms minsta gata, Närkesgatan. Gatan som inte ens hittas av taxichaufförer...

Vi fick en helt OK buffé! Inget jättemärkvärdigt, men ändå gott och fräscht. Vi har ju spelat boule tidigare på Boulebar på Surbrunnsgatan, borta i Vasastan. Där är det fint, välorganiserat och genomtänkt in i minsta detalj. Det finns till och handfat lite här och där vid banorna och vid utgången finns en skoputsmaskin!? Då har man tänkt till. Det dammar rejält av boule! Men nu är vi på Söder! En mycket oansenlig ingång följt av en skum spiraltrappa.Lokalen är ett gammalt skyddsrum som tidigare sägs ha härbärgerat en svartklubb!? Ganska "schabbigt" och "ruffigt" men ändå mycket trivsamt. Precis som vi vill ha det här på Söder!

Vi åt och snackade en hel del först! Vi blev fyra lag i turneringen. Dessvärre fick vi lite avhopp i sista stund... Det blev jag och frun, bror och svägerska, bästa resekamraterna (det är hos dem jag och frun alltid blir "gästerna från helvetet" och aldrig går hem...) och så trevliga dagisföräldrarna. Deras dotter och sonen gick tidigare på samma dagis. Sedan var det dags för spel!

Hur det gick!? Äh, skit i det! Det är faktiskt värdparets skyldighet att se till att gästerna trivs. Vi spelade inte lika bra som vi brukar. Vi förlorade stort! Men vi gjorde det för de övriga deltagarnas skull! Eeeeh, typ...

En trevlig kväll!

Facit

Facit, Melodikryss nr 6, 2011-02.12

fredag 11 februari 2011

Gåta

Nötdjur...

Fråga: Tillfällig nötdjursbostad?



Mubarak...

Svar: "Mu-barack"!

Hej då! Stick och brinn! وقتك هو فوق!

torsdag 10 februari 2011

Anarki råder både här och där...

Det råder anarki...

Chefen är på semester långt borta på andra sidan jordklotet. Och det är även "kontors-allt-i-allon". Så nu har ingen kontroll på vad som händer! Och det utnyttjar vi rejält! "När katten är borta dansar råttorna på bordet", som bekant.

Jag var på kontoret idag och vi gjorde myteri och anarki! Jo, så är det, seru´! Det första vi gjorde var att slänga in skräpiga stockholmskollegornas högar i en skrubb. (Jösses, jag kan få skit för det här eftersom den ena av dom läser varenda stavelse i denna blogg...) De kommer att få sortera sin egen skit och röja lite grann. Jag vill naturligtvis tillägga att dessa kollegor är världens underbaraste människor. Men stort "A" i ordning får de inte. Fast i uppförande får de "A+++"!

Sedan tog vi alla "trycksaker från helvetet" och fyllde "rummet som gud glömde". Som vi kånkade tunga kartonger! Jag, kundservicekollegan, sekreteraren och finanstjejen. Vi gjorde verkligen anarki! Kartonger sorterades, märktes och staplades. Nu kan man gå in på lagret och andas! Man kan se vad som finns på hyllorna. Man behöver inte klättra över högar längre! Det är bra med lite revolution!

Jag körde sedan hem i snökaoset! För säkerhets skull var jag både nykissad och hade med mig en rejäl mugg varmt te. Men det gick bra! Fast det rådde lite anarki i trafiken också. Jag undvek Essingeleden och snirklade mig genom stan över Tranebergsbron och Västerbron hem till sköna Södermalm!

När jag kom hem satt frun och sonen och käkade semla!? Innan middagen! Jaha, anarki här också! Nu kommer de vara mätta och belåtna till klockan nio ikväll. Men det kommer inte jag att vara! Jag går ut och köper mig lite thaimat till mig! Anarki det också! Så får det bli!

onsdag 9 februari 2011

Nu blir det väder!

Snöoväder på gång...

Vintern är inte slut! Jag visste det! Vintern kan inte ta slut redan i februari. Vi har ju sportlovet framför oss. Jag vill åka skidor och se sonen åka skridskor ett tag till. Här har det töat, drippat och droppat. Jag har till och med hört lite nytt fågelkvitter... Men det är, trots det, fortfarande vinter! Kolla i almanackan om ni inte tror mig! Det är faktiskt bara februari!

Nu såg jag på väderleksrapporten att vintern är tillbaka! Under morgondagen kommer snöovädret till västkusten, för att sedan vandra över landet och komma till oss under natten mellan torsdag och fredag. Till helgen ska det ha fallit flera decimeter med snö över Stockholm! Hurra! Stan blir så vacker i vinterskrud. Allt blir så vitt och ljust.

Det kommer visst att blåsa en del också. Trafikkaos är att vänta sig. Vilken tur att jag jobbar hemifrån på fredag! Har vi tur kanske vi kan åka lite i Hammarbybacken i helgen!?

Jag längtar!

Ditt och datt

Lite av varje...

Jaha, vad har hänt idag då? Inte mycket faktiskt. Men lite ändå!

Jag var på konferens på kontoret. Jag har ju lite dubbla roller just nu, vilket faktiskt är kul. Fast jag vet fortfarande inte vilka arbetsuppgifter jag ska dra ner på för att kunna täcka upp på den andra avdelningen? Fast det vet nog ingen! Jag får väl köra på bäst jag kan!

Konferensen var med de nordiska kollegorna på den avdelningen där jag har hoppat in tillfälligt och förstärker lite. Kul, inspirerande och kreativt var det. Vi var inte så många personer vilket gör att man kan föra givande och konstruktiva samtal. Planer lades och strategier utarbetades. Inte lika kul är att en kollega fått ett nytt jobb. Kul för henne, trist för oss... Lycka till, vännen!

Sedan körde jag så snabbt som möjligt till skolan och hämtade sonen. Jag blev lite senare än vanligt och hann inte handla någon mat på vägen hem. Så därför har vi ätit rester till middag. Sonen verkade ändå nöjd! Han fick nämligen sitta och äta framför TVn, samtidigt som han såg på Bolibompa. Då äter han nämligen upp allt utan att ens titta vad som ligger på tallriken. Bra knep att ta till när det vankas uppvärmda rester...

Vet ni vad!? ONOFF har varit här igen för att kolla förra inlägget! Jag tror inte de vågar sig in igen då jag avslöjat dem! Konstigt företag det där!?

Och så har jag spöat sonen i "Svarte Petter" två gånger! Nu spöar han mig i "Uno"...

tisdag 8 februari 2011

ONOFF

ONOFF ser dig...

Idag gick jag in och kollade vilka träffar jag fått på bloggen. Gissa vad jag upptäckte!? Jag har fått några träffar från ONOFF! Vad håller de på med!? Alla träffarna hade kollat på det här inlägget.

Vad är meningen? Har de en säkerhetsavdelning som kollar allt som skrivs om dem? Tyckte de jag var negativ? Är jag hotad? Kommer mina pengar att återbetalas!?

Kanske att den där lilla kundombudsmannen (som faktiskt verkar vara trevlig) och deras säkerhetsavdelning inte fattar att jag kan se om de är inne på bloggen!? Osmart, kära ONOFF!


ONOFF, ONOFF, ONOFF, ONOFF... Om jag skriver deras namn en massa gånger kanske jag får jättemycket träffar från ONOFF!?

måndag 7 februari 2011

Gnäll

Gnäll kan löna sig...


När jag jobbade som reseledare fick man ibland väldigt konstiga reklamationer. En resenär reklamerade hela resan och ville ha allt återbetalat bara för att han råkade sätta sig på en nymålad bänk på stan. Uppenbarligen var det researrangören som skulle beskyllas för att skylten med "Nymålat" var på grekiska!? Eller paret som reklamerade för att hotellbeskrivningen i katalogen (Det här var innan hemsidan. Kommer ni ihåg katalogerna!?) beskrev hotellet som "barnvänligt". "Hur kan ni kalla det här hotellet barnvänligt!? Väggarna är ju hårda!!" Jo, tjena! Madrasserade väggar finns på mentalsjuklhuset, din djävla idiot!

Men ibland ska man faktiskt klaga! När man har blivit behandlad fel eller inte fått det man betalat för. Jag reklamerar när jag känner att det är befogat. Men det finns vissa spelregler. Inte gnälla, inte kräva, inte vara otrevlig! Jag är jättetrevlig och saklig och kräver ingenting i retur. Funkar perfekt!

Jag hade otur med ett hotellrum i Östersund. Jag skrev en saklig reklamation och fick gratis rum gången därpå. I Visby fick jag ett rum där värmen inte fungerade. Jösses vad jag frös! Dessutom blev jag oförskämt bemött. Nu har jag en middag innestående. Och så förstås exemplet med ONOFF-korten här nedan...

Kom ihåg; inte gnälla, inte kräva, inte vara otrevlig. Bara vara saklig! Lycka till!

Reklamation

De lurade mig! Fy!


För några månader sedan var jag inne på ONOFF-butiken i Sickla köpkvarter. Jag köpte en dyr systemkamera till frun i 40-årspresent och en högtalaranläggning som vi skulle ha när vi "Spotifyade" till dansen. Jag måste i ärlighetens namn erkänna att jag inte betalade hela kameran själv, utan fick ekonomisk hjälp av flera vänner som gett lite bidrag till presenten.

Säljaren jag pratade med var jättetrevlig. Säljare är alltid jättetrevliga, det är liksom deras jobb. På ONOFF jobbar man med provision, det är jag säker på. Djävlar vad fort det gick och vad hon sålde! När det var dags för betalning så tog jag fram mitt ONOFF-kort, för att få mina poäng.

Men då berättade säljaren om det NYA ONOFF-kortet! Jomenvisst, ser du! Det NYA uppgraderade kortet är mycket bättre än det gamla skitkortet! Jodå, man får massvis av mera poäng med det NYA kortet. Innehavaren av det NYA och UPPGRADERADE får en massa sköna förmåner! Jo, det är sant! Man blir fri från både mjäll och fotsvamp. Livet får dessutom en ny mening! Alla ekonomiska bekymmer försvinner och man får fria drinkar på stranden på Mauritius och dessutom blir äktenskapet helt perfekt och sonen väluppfostrad och välartad från och med nu och i all framtid. Bara lite papper att skriva på...

Och jag skrev på! Jag skrev på för kameran och för högtalarna. Sedan sålde jag min själ till ONOFF! Jajamensan, hallelulja! Glad i hågen gick jag ut från affären med mina inköp och den sköna vissheten att jag snart skulle ha det NYA och UPPGRADERADE ONOFF-kortet. Alla mina problem skulle lösas!

Döm om min förvåning närjag fick ett brev om att det tagits en kreditupplysning om mig? Varför då? Jag fattade ingenting... Inte förrän det dök upp ett nytt kreditkort i brevlådan! Ett ONOFF/MASTER CARD!? Inte en enda gång nämndes orden "kreditkort", "kretitprövning", "master card", "ärthjärna" eller "lättlurad" upp... Inte ens "charmigt naiv" nämndes! Dessutom kom en fet räkning på en dyr årsavgift! Jag behöver verkligen inte ett kreditkort till! Jag har de jag behöver och vill inte ha fler! Jag blev skitsur över att ha blivit så lurad!

Nu har jag gått och varit förbaskad ett par månader. Det var dags att reklamera! Det första jag gjorde var att klippa sönder kortet och skicka tillbaka till den bank som handhar det hela. Sedan gick jag in på ONOFFs hemsida och hittade någon liten "kundombudsman". Det måste vara en liten kundombudsman eftersom jag hittade henne och hennes mailadress så himla undanskymd på hemsidan... Jag skrev och berättade vad jag upplevt och bifogade även brevet till banken.

Efter en timme hade jag att svar från "kundombudsmannen"! Hon bad om ursäkt! Butiken i Sickla ska kontaktas och läxas upp! Årsavgiften betalas tillbaka på en gång! Och dessutom har hon mage att vara trevlig!? Fan också! Jag som var så arg...

söndag 6 februari 2011

Lysande!

Höjdpunkten på söndagskvällarna...

Vad bra den är! Den nya serien från BBC. Sherlock Holmes och Dr Watson i nutidens London. Men karaktärerna går ändå att känna igen från de gamla böckerna!

Men är det sant att det endast finns tre avsnitt inspelade!? Vet hut! Sätt igång och jobba på, BBC!

Boule

Familjenöje...

OK, såhär är det! Jag gillar boule! Det är väl liten "pensionärsvarning", men det är verkligen skitkul! Nästa vecka ska vi samlas en massa vänner och spela boule ihop här på Söder. Det ser jag fram emot!

Idag vaknade vi och svärfar. Vi käkade lite frukost och lufsade runt i morgonrock innan vi stack iväg till Boulebar på Surbrunnsgatan i Vasastan. Vi har varit här förr! Det är kul, bra, trevligt och en mycket god atmosfär! Testa själva! Vi spelade boule en timme innan vi käkade en god brunch. Dessvärre krossade svärfar och sonen mig och frun rejält i boule. Men det blev en spännande match! Och en, som sagt, god brunch!

Och så hann vi träna lite inför nästa veckas turnering...

Melodifestival

Äntligen...

Har ni hängt med här så vet ni ju vad som gäller. Jag gillar Melodifestivalen och Eurovision! De tråkiga gråa slaskmånaderna flyr fram och när Eurovisionfinalen går av stapeln så blommar redan krokusen. Hepp, det är vår!

Traditioner är till för att hållas! Det gör vi! Melodifestivalen ska firas med grannarna! Det gjorde vi! Vi var hos dem och svärfar var med. Vi inledde med en trevlig och god middag. Vi laddade upp, körde taktiksnack och drack vin!

Sedan var det dags för den första deltävlingen. Jag tyckte den gick riktigt bra! Fast jag hoppades på Jenny Silver och Danny till final och Dilba och Pernilla Andersson till "andra chansen". Men vad hände? Swingfly!? Vad var det? Blä!

Naturligtvis måste pressen skriva ner hela spektaklet! Det gör de alltid i början. Men det brukar bli bra i alla fall! Vi ses i vår!

Må bästa låt vinna!

lördag 5 februari 2011

Streptokocker


Snygg men ful...

Ibland ska man gå på sin magkänsla! Sonen gnällde och klagade över värk i örat och hals, men också på att det var svårt att svälja. Många gånger har jag gått till doktorn, som tittat i örat och sagt att det inte ska behandlas med någon antibiotika. Bara "symptomatisk behandling", dvs Alvedon mot värken. Jag tycker det är helt OK. Man ska vara restriktiv med antibiotikabehandling.

Men den här gången kändes det annorlunda. Det där med sväljsvårigheter var nytt. Så jag tjatade till mig en tid på jourmottagningen. Det finns ju inte så många kvar eftersom Filippa har lagt ner de flesta. Så på helgerna sitter det en massa människor med bihåleinflammation, halsfluss och öronont och proppar igen sjukhusens akutmottagningar istället. Verkligen smart, Filippa! Genomtänkt!

Men vi har fortfarande en liten jourmottagning på kvällar och helger. Det var hit vi gick, jag och sonen. Läkaren var helt socialt inkompetent. Hon kunde inte hälsa ens. Förmodligen tillbringade hon dagarna bakom något mikroskop och forskade. Kanske är hon en blivande nobelpristagare? Nu jobbade hon lite extra på jourmottagningen och var inte riktigt van att ha med människor att göra. Fast det gjorde ingenting. Besöket var över på mindre än fem minuter. Och hon gjorde allting rätt! Hon hann till och med ta ett prov och konstatera att det verkligen rörde sig om streptokocker. Bra jobbat, doktorn!

Ner till apoteket och hämta ut två flaskor äcklig medicin. Detta är andra gången i livet som sonen får ta en antibiotikakur. Många jämnåriga barn har fått ta flera kurer om året. Så vi har klarat oss bra! Nu är det krig! Antibiotikan mot streprokockerna! Och antibiotikan ska vinna! Heja!

Skitäcklig! Spelar ingen roll att de försöker få till lite fruktsmak...

Feber

Feber omkullkastade planerna en del...

Idag skulle vi ha åkt på 40-årskalas hos fruns "pappsyster". Vi har svärfar boende hos oss över helgen. Hans fru bor hos sin äldsta dotter, dvs 40-åringens storasyster. Hänger ni med!?

Redan igår började sonen se lite tagen ut. I natt hade han ont i hals och öron. I morse hade han feber och kunde inte svälja... Ingen fest för mig inte! Jag stannade hemma med sonen medan frun och svärfar gick på kalas. Så fick det bli!

Vi har haft en lugn och mysig dag! Spelat spel, läst sagor och köpt lunch i korvkiosken. Febertoppar varvas med Alvedon-speed. Planen är att han ska klara att gå upp till grannarna och fira Melodifestival. Ja, vi ser inte bara på festivalen, vi firar! Uppvärming, taktiksnack, middag och sedan firar vi spektaklet! Äntligen har årets säsong börjat!

Oj, nu hinner jag inte skriva något mer! Jag och sonen ska springa till vårdcentralen för att få öronen och halsen kollad. Hoppas sonen slipper antibiotika!

Facit

Facit, Melodikrysser, nr 5, 2011-02-05

Idag löste vi krysset tillsammans vid frukostbordet. Vi var tre generationer som bidrog med våra kunskaper. Det gick bra!

fredag 4 februari 2011

Kattsäkert

På det igen...

En del människor är ju sådär otroligt förutseende och planerande. Det har vi aldrig varit! Vissa av våra vänner har barnsäkrat alla skåp och lådor samt satt upp säkerhetsgrindar och låsanordningar på varenda fönster och dörr innan ungen ens är född!? Det gjorde inte vi. Det var väl någongång när sonen var i ettårsåldern och vi hittade honom i knivlådan som vi började barnsäkra lite grann... Men bara lite.

De där låsanordningarna sitter kvar på många ställen fortfarande. Vi har vant oss vid de där extra manövrarna för att få upp våra skåp och lådor. Sonen likaså. Har är ju sex år nu och kan lätt öppna våra knepiga lås... För några veckor sedan fick dock frun nog. Hon hade helt enkelt tröttnat på att lirka upp låset till skåpet under diskbänken, där soporna finns. Hon skruvade loss den där fåniga och lite invecklade barnsäkerhetsanordningen. Så nu kan vi slänga våra potatisskal och fiskrens lätt och ledigt. Bra gjort!

Eller inte!? När jag kom in i köket idag såg jag att sopskåpet var öppet. Jag hörde hur det krafsade bakom diskbänken, bort mot spisen till. Krafset blandades med ynkliga jamanden... Lillkatten Morris har lyckats ta sig bakom diskbänken och fastnat där. Han är inte speciellt smart, den där katten. "Inte den skarpaste kniven i lådan!", med andra ord.

Jag lyckades lirka fram kattskrället och "kattsäkra" sopskåpet. Så nu är vi tillbaka där vi började...

torsdag 3 februari 2011

Fotbollsträning...

...lika kul som att se mögel växa!

Idag jobbade jag på kontoret. Det var full rulle hela dagen. Sedan körde jag som en biltjuv genom stan för att hämta sonen i skolan. Han fick äta en macka i bilen, snabbt som tusan, medan jag körde honom till gymnastiksalen där fotbollsträningen skulle äga rum.

Sonen älskar sin fotboll! Han älskar att spela i Hammarby IF, samma klubb som Nacka Skoglund. Nacka som vi alltid hedrar varje julafton, Nackas födelsedag. Legenden Nacka från Katarina församling på Södermalm. Vår Nacka!

Jag hatar sport! Jag avskyr överentusiastiska sportföräldrar som sitter i gymnastiksalens omklädningsrum och pratar sig varma om bingolotter, klubbkassa, korvförsäljning och all annat som har med klubben att göra. Jag betalar en hög medlemsavgift. Ni får fixa resten!

Frun är mer sportig än jag och får ta hand om allt föreningsliv. Hade det handlat om Unga Örnar eller Vår Teater hade det ju varit en annan sak! Då hade jag ställt upp direkt! Fast jag tycker det är viktigt att sonen får utlopp för att röra sig och att han tycker det är kul med fotboll. Det är bra! Så jag står ut! Jag "möglar" tillsammans med de andra präktiga föräldrarna...

Jag lyckades fly från omklädningsrummet en stund och handla middagsmat. Det blev snabb pastamiddag ikväll. Detta då vi kom hem sent. Då slapp jag de där präktiga sportföräldrarna en stund! Puh!

Sonen såg på "Bolibompa" när jag lagade middag. Sedan spelade vi lite "Kalaha", vilket alltid är kul. Vi är nämligen väldigt jämlika i detta spel. Därefter en snabbdusch, på med pyjamas och en godnattsaga. Sonen sov två minuter efter avslutad saga... Natti, natti!

"Lång dags färd mot mätt och nyduschad unge som snusande sover i sin säng..." Puh!

onsdag 2 februari 2011

Ålderdom

Ålderdom - det måste vara när man hämtar ut sina första terminalglasögon...


Jaha. så ringde optikern och talade om att glasögonen är klara. Mina första terminalglasögon! Och jag som fortfarande inte hunnit vänja mig vid mina ganska nya progressiva glasögon. Förfallet har visst varit intensivt i år!?

Med progressiva glas har man "avståndsseede" högst upp i synfältet och "lässeende" längst ner i synfältet. Jag börjar så sakta att vänja mig vid det nya sättet att se. Men ibland får jag lägga huvudet på sned för att få in synskärpan. Men det går bättre och bättre... De nya terminalglasögonen har "avståndsseende" högst upp, "terminalseende" i mitten och "läseseende" längst ner. Det är inte utan att man blir lite snurrig...

De progressiva glasögonens bågar är runda! Och trendiga! Jätteballa! Tycker jag i alla fall. Och alla inom kultursektorn på TV. Designade av Oscar Magnusson. Ballt som tusan! Jag lovar! Dyrare än Gucci, och det är sant!

För att, på något vis, motverka de runda glasögonen blev terminalglasögonen mer fyrkantiga. Väldigt mycket fyrkantiga. Det blev ett par silverfärgade glasögon. Men det var ett par märkesglasögon! Ett märke med en liten krokodil på. Jag prutade och lyckades få in dem inom arbetsgivarens ramar för betalning.

Det runda glasögonen fick mig att se ut som en hipp kulturarbetare. De fyrkantiga glasögonen får mig att se ut som en tysk hallik. Hmmm!? (Var kom dessa associationer från!?) Jag kommer dock fortsättningsvis att mestadels använda mina kontaktlinser och komplettera med billiga glasögon från bensinmacken. Optikern gav mig "OK" på detta. Fast det var ju förstår efter att ha håvat in storkovan på två par glasögon med balla märkesbågar...


Ålderdom. (Vackert med rynkor! Jag ser faktiskt fram emot några fler!)

tisdag 1 februari 2011

Livstecken!

Jag skriver - alltså lever jag....

Det har varit ganska så hektiskt, den senaste tiden. Dagarna har inte räckt till, inspirationen har inte riktigt infunnit sig. Men jag kan försäkra er att ryktet om min död varit mycket överdriven!

Konferens, kongress, stressiga dagar, tennisskola, fotbollsträning, skola och vår teater i en enda röra. Men nu börjar jag komma ikapp både hemma och på jobbet. Puh!

Nu har jag sammanställt mina dagboksanteckningar något och plitat ner för fullt. De mesta luckorna verkar vara fyllda. Vill ni få med allt ska ni starta här.


Καλό Μήνα! God månad!